Printer Friendly Version Srbija zainteresovana za dodatno produbljivanje saradnje sa Indijom @ 3 October 2022 10:33 AM

Beograd, 2. oktobar 2022.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa članom Upravnog odbora Bil Gejts fondacije i osnivačem Ašoka univerziteta Ašišom Davanom, kao i sa grupom privrednika iz oblasti poljoprivrede, turizma, filmske industrije, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije iz Indije.

Brnabić je istakla da je Srbija ponosna na odlične odnose koje ima sa Indijom, kao i da je tokom nedavnog boravka u Japanu imala prilike da nakratko razgovara sa premijerom Narendrom Modijem.

Predsednica Vlade je navela da je Srbija zainteresovana za dodatno produbljivanje saradnje sa Indijom, a najbolji način za to jeste jačanje ekonomske i privredne saradnje dveju zemalja.

Davan je ocenio da Srbija ima izuzetan turistički potencijal i da, pored turizma, Indija vidi potencijal i na srpskom tržištu informacionih tehnologija, poljoprivrednih proizvoda kao i u inovacionom preduzetništvu.

On je naveo da je Srbija postala atraktivna destinacija i u filmskoj industriji, a indijske filmske produkcije treba da posmatraju našu zemlju kao jednu od destinacija za snimanja svojih sadržaja.

Brnabić je, govoreći o naprednim tehnologijama, navela da danas u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka – Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak, Institut za veštačku inteligenciju sa centrom u Novom Sadu i da je nedavno otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Ona je, takođe, goste iz Indije upoznala sa projektom BIO4 kampusa, jedinstvenog nacionalnog centra, koji će u jednoj celini integrisati nekoliko visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova sa komplementarnim sadržajima.

Premijerka je rekla i da Srbija već godinama unazad beleži konstantan napredak u oblasti IT usluga, i da je za prvih sedam meseci ove godine izvoz IKT usluga iznosio 1,4 milijarde evra, što je malo manje nego u čitavoj 2020. godini.

Prema njenim rečima, naš cilj je da ove godine nadmašimo vrednost izvoza od 2,5 milijardi evra, što bi dodatno učvrstilo lidersku poziciju Srbije u regionu.

Članovi indijske delegacije izrazili su zahvalnost predsednici Vlade na prilici za sastanak na ovakvom nivou, pri čemu istakli da se nadaju da će današnji razgovor rezultirati novim zajedničkim projektima.

Oni su poručili da za njih današnji dan ima poseban značaj i simboliku, s obzirom na to da je na ovaj datum rođen Mahatma Gandi, jedan od osnivača savremene indijske države.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs