Printer Friendly Version Србија заинтересована за додатно продубљивање сарадње са Индијом @ 3 October 2022 10:31 AM

Београд, 2. октобар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са чланом Управног одбора Бил Гејтс фондације и оснивачем Ашока универзитета Ашишом Даваном, као и са групом привредника из области пољопривреде, туризма, филмске индустрије, информационих технологија и вештачке интелигенције из Индије.

Брнабић је истакла да је Србија поносна на одличне односе које има са Индијом, као и да је током недавног боравка у Јапану имала прилике да накратко разговара са премијером Нарендром Модијем.

Председница Владе је навела да је Србија заинтересована за додатно продубљивање сарадње са Индијом, а најбољи начин за то јесте јачање економске и привредне сарадње двеју земаља.

Даван је оценио да Србија има изузетан туристички потенцијал и да, поред туризма, Индија види потенцијал и на српском тржишту информационих технологија, пољопривредних производа као и у иновационом предузетништву.

Он је навео да је Србија постала атрактивна дестинација и у филмској индустрији, а индијске филмске продукције треба да посматрају нашу земљу као једну од дестинација за снимања својих садржаја.

Брнабић је, говорећи о напредним технологијама, навела да данас у Србији постоје четири научно-технолошка парка – Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак, Институт за вештачку интелигенцију са центром у Новом Саду и да је недавно отворен Центар за секвенцирање генома и биоинформатику.

Она је, такође, госте из Индије упознала са пројектом БИО4 кампуса, јединственог националног центра, који ће у једној целини интегрисати неколико високошколских и научно-истраживачких установа са комплементарним садржајима.

Премијерка је рекла и да Србија већ годинама уназад бележи константан напредак у области ИТ услуга, и да је за првих седам месеци ове године извоз ИКТ услуга износио 1,4 милијарде евра, што је мало мање него у читавој 2020. години.

Према њеним речима, наш циљ је да ове године надмашимо вредност извоза од 2,5 милијарди евра, што би додатно учврстило лидерску позицију Србије у региону.

Чланови индијске делегације изразили су захвалност председници Владе на прилици за састанак на оваквом нивоу, при чему истакли да се надају да ће данашњи разговор резултирати новим заједничким пројектима.

Они су поручили да за њих данашњи дан има посебан значај и симболику, с обзиром на то да је на овај датум рођен Махатма Ганди, један од оснивача савремене индијске државе.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs