Printer Friendly Version Делегација Привредне коморе Србије у посети Индији @ 11 March 2014 08:33 AM

Делегација Привредне коморе Србије, на челу са председником Привредне коморе Жељком Сертићем, посетила је Индију (Делхи, Ахмедабад, Бангалор, Мумбај) у периоду од 24. до 30. јануара 2014. године.

Током боравка у Делхију, делегацију је у име Министарства спољних послова Индије примио Рахул Чабра, директор Дирекције за Централну Европу, а одржани су и састанци са представницима индијских привредних комора FICCI (Федерација индијских комора трговине и индустрије) и CII (Конфедерација индијске индустрије). На челу делегације FICCI била је заменица генералног секретара и начелница за међународну сарадњу Амбика Шарма, док је делегацију CII предводио Дип Капурија, председавајући Регионалног комитета CII за Централну Европу. Током боравка у Бангалору, делегација је 28. и 29. јануара учествовала на конференцији „Partnership Summit 2014“у организацији CII . Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између ПКС и CII . Посету Индији обележили су и сусрети са високим званичницима влада индијских савезних држава Гуџарат (министар Сораб Пател) и Карнатаке (Каушик Мукерђи, главни секретар Владе). Делегација је такође посетила познате индијске компаније: Sona Koyo Steering System у Гургаону, Тата Нано у Ахмедабаду, Infosys у Бангалору, Махиндра, Shapoorji Pallonji, као и Корпорацију за индустријски развој Махараштре у Мумбају.

Главни циљ посете била је промоција Србије као инвестиционе дестинације, као и подстицање развоја билатералне економске сарадње две земље. Индијској страни предочено је да Србија жели да ојача економску сарадњу са Индијом, посебно кроз привлачење инвестиција из Индије и повећање обима трговинске размене. Представљени су економски потенцијали Србије, бројни пројекти отворени за стране инвестиције, као и погодности које доносе уговори о слободној трговини које Србија има са Русијом и другим земљама и који омогућавају приступ страних инвеститора другим тржиштима преко Србије. Истакнути су инвестициони капацитети Србије у области енергетике, пољопривреде, производње хране, машинске индустрије, производње трактора, аутомобила, иригационе механизације, ИТ индустрије, високог образовања, фармације, здравственог туризма, болница, бања, филмске индустрије, зелене енергије и биотехнологије. Индијске компаније су позване да инвестирају у Србију, као и да размотре могућност стратешког партнерства у приватизацији и реструктурирању бројних српских компанија. Индијска страна је показала интерес за инвестирање у Србији, као и за развој дугорочне сарадње привредних комора две земље, јачање контаката међу привредницима (В2В) и улагање напора у даљи развој економске сарадње Индије и Србије. Овом приликом је упућен позив за учешће делегације Р.Србије на првом Пословном форуму Индија-Централна Европа, који ће се одржати у Њу Делхију 27-28. марта ове године, у организацији FICCI и Министарства спољних послова Индије.

Амбасадор Јован Мириловић је учествовао у свим разговорима и активностима током посете делегације Привредне коморе Србије Индији, а почасни конзул Р.Србије у Мумбају Тајзун Патерија придружио се делегацији на састанцима одржаним у Мумбају.

Дип Капурија, председавајући Регионалног комитета CII за Централну Европу, Жељко Сертић, председник ПКС