Printer Friendly Version Delegacija Privredne komore Srbije u poseti Indiji @ 11 March 2014 08:24 AM

Delegacija Privredne komore Srbije, na čelu sa predsednikom Privredne komore Željkom Sertićem, posetila je Indiju (Delhi, Ahmedabad, Bangalor, Mumbaj) u periodu od 24. do 30. januara 2014. godine.

Tokom boravka u Delhiju, delegaciju je u ime Ministarstva spoljnih poslova Indije primio Rahul Čabra, direktor Direkcije za Centralnu Evropu, a održani su i sastanci sa predstavnicima indijskih privrednih komora FICCI (Federacija indijskih komora trgovine i industrije) i CII (Konfederacija indijske industrije). Na čelu delegacije FICCI bila je zamenica generalnog sekretara i načelnica za međunarodnu saradnju Ambika Šarma, dok je delegaciju CII predvodio Dip Kapurija, predsedavajući Regionalnog komiteta CII za Centralnu Evropu. Tokom boravka u Bangaloru, delegacija je 28. i 29. januara učestvovala na konferenciji „Partnership Summit 2014“ u organizaciji CII. Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju između PKS i CII.
Posetu Indiji obeležili su i susreti sa visokim zvaničnicima vlada indijskih saveznih država Gudžarat (ministar Sorab Patel) i Karnatake (Kaušik Mukerđi, glavni sekretar Vlade). Delegacija je takođe posetila poznate indijske kompanije: Sona Koyo Steering System u Gurgaonu, Tata Nano u Ahmedabadu, Infosys u Bangaloru, Mahindra & Mahindra, Shapoorji Pallonji, kao i Korporaciju za industrijski razvoj Maharaštre u Mumbaju.

Glavni cilj posete bila je promocija Srbije kao investicione destinacije, kao i podsticanje razvoja bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje. Indijskoj strani predočeno je da Srbija želi da ojača ekonomsku saradnju sa Indijom, posebno kroz privlačenje investicija iz Indije i povećanje obima trgovinske razmene. Predstavljeni su ekonomski potencijali Srbije, brojni projekti otvoreni za strane investicije, kao i pogodnosti koje donose ugovori o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom i drugim zemljama i koji omogućavaju pristup stranih investitora drugim tržištima preko Srbije. Istaknuti su investicioni kapaciteti Srbije u oblasti energetike, poljoprivrede, proizvodnje hrane, mašinske industrije, proizvodnje traktora, automobila, irigacione mehanizacije, IT industrije, visokog obrazovanja, farmacije, zdravstvenog turizma, bolnica, banja, filmske industrije, zelene energije i biotehnologije. Indijske kompanije su pozvane da investiraju u Srbiju, kao i da razmotre mogućnost strateškog partnerstva u privatizaciji i restrukturiranju brojnih srpskih kompanija. Indijska strana je pokazala interes za investiranje u Srbiji, kao i za razvoj dugoročne saradnje privrednih komora dve zemlje, jačanje kontakata među privrednicima (B2B) i ulaganje napora u dalji razvoj ekonomske saradnje Indije i Srbije. Ovom prilikom je upućen poziv za učešće delegacije R.Srbije na prvom Poslovnom forumu Indija-Centralna Evropa, koji će se održati u Nju Delhiju 27-28. marta ove godine, u organizaciji FICCI i Ministarstva spoljnih poslova Indije.
Ambasador Jovan Mirilović je učestvovao u svim razgovorima i aktivnostima tokom posete delegacije Privredne komore Srbije Indiji, a počasni konzul R.Srbije u Mumbaju Tajzun Paterija pridružio se delegaciji na sastancima održanim u Mumbaju.

Dip Kapurija, predsedavajući Regionalnog komiteta CII za Centralnu Evropu, Željko Sertić, predsednik PKS