Printer Friendly Version Државни министар за спољне послове Индије Принит Кор у посети Републици Србији, 18-21. новембар 2013. године @ 25 February 2014 04:08 AM

Државни министар за спољне послове Индије Принит Кор боравила је у службеној посети Републици Србији од 18. до 21. новембра 2013. године. Том приликом одржани су  састанци са највишим руководством државе и организована је посета ИТ парку у Инђији, тренутно највећем индијском инвестиционом пројекту у Србији.
На састанцима П.Кор са председником Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем и министром спољних послова Иваном Мркићем потврђен је висок степен пријатељства и сарадње двеју земаља. Констатовано је да Индију и Србију повезује традиционално, вишедеценијско пријатељство и висок степен међусобног разумевања. Саговорници су се сагласили да је неопходно сарађивати на унапређењу економске сарадње две земље и упућен је позив индијским привредницима да улажу у нашу земљу. Принит Кор се заложила за одржавање инвестиционе конференције као најбољег начина за повезивање пословних људи. Размотрене су могућности унапређења укупне сарадње две земље, посебно у области привреде, културе и просвете, а указано је и на потребу даљег јачања уговорне сарадње. Српски званичници захвалили су за подршку Индије у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, нарочито за доследан став Индије у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова, који је Кор и овом приликом поновила. Она је потврдила да ће Индија и убудуће давати принципијелну подршку Србији, како у вези с Косовом, тако и у процесу европских интеграција. Кор је оценила да вишедеценијски традиционално пријатељски односи Индије и Србије представљају одлучан оквир за продубљивање билатералне сарадње у свим областима: политици, економији, науци, одбрани, технологији, пољопривреди, образовању, туризму, култури и др. Према речима Корове, Индија верује да Србија има важну улогу за стабилност Балкана и Европе.
У присуству министра Мркића и државне министарке Кор потписани су Протокол о билатералним преговорима између Србије и Индије о приступању Србије Светској трговинској организацији и Уговор о давању у закуп зграде за резиденцију индијског амбасадора у Београду.
Министар Мркић и државна министарка Кор посетили су и информационо-технолошки парк у Инђији и обишли нову зграду, чијом изградњом је завршена прва фаза пројекта изградње овог центра модерних технологија. Министар Мркић је том приликом истакао да Србија високо цени ангажман индијских компанија у изградњи ИТ парка у Инђији и изразио очекивање у погледу повећања обима индијских инвестиција у Србији.