Printer Friendly Version Državni ministar za spoljne poslove Indije Prinit Kor u poseti Republici Srbiji, 18-21. novembar 2013. godine @ 25 February 2014 03:53 AM

Državni ministar za spoljne poslove Indije Prinit Kor boravila je u službenoj poseti Republici Srbiji od 18. do 21. novembra 2013. godine. Tom prilikom održani su  sastanci sa najvišim rukovodstvom države i organizovana je poseta IT parku u Inđiji, trenutno najvećem indijskom investicionom projektu u Srbiji.
Na sastancima P.Kor sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem potvrđen je visok stepen prijateljstva i saradnje dveju zemalja. Konstatovano je da Indiju i Srbiju povezuje tradicionalno, višedecenijsko prijateljstvo i visok stepen međusobnog razumevanja. Sagovornici su se saglasili da je neophodno sarađivati na unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje i upućen je poziv indijskim privrednicima da ulažu u našu zemlju. Prinit Kor se založila za održavanje investicione konferencije kao najboljeg načina za povezivanje poslovnih ljudi. Razmotrene su mogućnosti unapređenja ukupne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti privrede, kulture i prosvete, a ukazano je i na potrebu daljeg jačanja ugovorne saradnje. Srpski zvaničnici zahvalili su za podršku Indije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, naročito za dosledan stav Indije u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koji je Kor i ovom prilikom ponovila. Ona je potvrdila da će Indija i ubuduće davati principijelnu podršku Srbiji, kako u vezi s Kosovom, tako i u procesu evropskih integracija. Kor je ocenila da višedecenijski tradicionalno prijateljski odnosi Indije i Srbije predstavljaju odlučan okvir za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima: politici, ekonomiji, nauci, odbrani, tehnologiji, poljoprivredi, obrazovanju, turizmu, kulturi i dr. Prema rečima Korove, Indija veruje da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost Balkana i Evrope.
U prisustvu ministra Mrkića i državne ministarke Kor potpisani su Protokol o bilateralnim pregovorima između Srbije i Indije o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i Ugovor o davanju u zakup zgrade za rezidenciju indijskog ambasadora u Beogradu.
Ministar Mrkić i državna ministarka Kor posetili su i informaciono-tehnološki park u Inđiji i obišli novu zgradu, čijom izgradnjom je završena prva faza projekta izgradnje ovog centra modernih tehnologija. Ministar Mrkić je tom prilikom istakao da Srbija visoko ceni angažman indijskih kompanija u izgradnji IT parka u Inđiji i izrazio očekivanje u pogledu povećanja obima indijskih investicija u Srbiji.